Naked Soap, is dat wel hygiënisch?

Naked Soap, is dat wel hygiënisch?

Thumbnail in

naked soap blog natuurlijk zero wasteBag-again, dat was toch van die broodzakken? Ja, dat klopt. Maar inmiddels is het méér dan de broodzakken. Ik ben altijd op zoek naar producten die milieuvriendelijker zijn dan de gangbare, veelgebruikte soortgenoten. En dan het liefst producten met minder -liefst geen – verpakkingsmateriaal.

Zo kwam ik terecht bij de badkamer. Douchegel, shampoo, scheerschuim, zeeppompje: ik had het allemaal in huis. En allemaal in een plastic omhulsel. Zou dat anders kunnen? En ja hoor, natuurlijk kan dat. Met natuurlijke zeep. Gewoon een ouderwetsch blok zeep. Maar dan wel eentje op natuurlijke basis. En dan eentje om je handen te wassen, te douchen, je haar te wassen en je te scheren. Het bestaat gewoon. Het roept wel vragen op. Die staan hieronder.

Ik ben opgegroeid met het idee dat zeep uit een zeeppompje veel hygiënischer is. Jij ook?

Dus ik moest wel even wennen en ben gaan uitzoeken hoe dat zit met hygiëne & zeep. Blijkt dat ik met het wassen van mijn handen met doorsnee handzeep uit een pompje niet alle bacteriën van mijn handen was. Met een stuk zeep dus ook niet. En maar goed ook, want een beetje bacteriën hebben we nodig voor onze weerstand.  Wat zeep wél doet, is vet en vuil aan zich binden en makkelijker oplossen in water. Dat een pompje hygiënischer is, is denk ik vooral een marketing-dingetje.

Blijven die bacteriën niet op het stuk zeep zitten als iemand anders zijn handen ermee wast?

Dat was het volgende wat ik dacht. Tja. Hoeveel bacteriën zouden er op een handzeeppompje zitten, bedacht ik me vervolgens. Waarschijnlijk net zoveel als op een stuk zeep. En uit onderzoek blijkt dat de meeste bacteriën in het toilet trouwens op de kraan, spoelknop, deurkruk en handdoek zitten! En niet op de zeep dus. Gelukkig. Reden genoeg om dat handdoekje vaker te wassen.

Wat is dan het verschil in ingrediënten tussen douchegel of handzeep en zo’n natuurlijk stuk zeep?

In grote lijnen:

Er zitten geen ingrediënten in uit de de petro-chemische industrie: dus geen conserveermiddelen, geen chemische kleurstoffen en geurstoffen, geen schuimversterkers, geen stabilisatoren. Dus veel minder kans op een allergische reactie. Glycerine is een bijproduct als je zeep maakt, en heeft vochtvasthoudende eigenschappen. Het wordt dus weer toegevoegd aan de Naked Soap. Bij chemische producten wordt het juist afgeroomd en verkocht, het wordt vervangen door goedkopere chemische middelen die vocht inbrengen. Ik denk dat het waterzuiveringssysteem de natuurlijke ingrediënten van mijn zeep ook makkelijker kan verwerken dan de chemische van de douchegel die ik eerder gebruikte. Maar daar heb ik nog geen onderzoek over kunnen vinden.  In ieder geval komt er bij de productie en verwerking van natuurlijke ingrediënten en van het maken van mijn Naked Soap minder chemie aan te pas dan bij mijn vroegere shampoo en douchegel. En op de één of andere manier geeft me dat een heel prettig gevoel.

Er wordt ook geen dierlijk vet gebruikt in de zepen.

Wel als het nodig is, palmvet. Ook dat is meestal niet zo duurzaam. Gelukkig wordt in de zepen die ik verkoop alleen palmvet gebruikt dat duurzaam is geteeld en ook nog biologisch. En er wordt zo min mogelijk van gebruikt, het dient namelijk alleen als verharder van de zeep. Ook wel weer fijn als je zeepje niet meteen helemaal wegsmelt.

Oh ja, hoe bewaar je die zeep dan?

De zeep moet goed kunnen drogen tussentijds. Dus hij moet op een zeepschaaltje, zeepbakje, soap saver, hoe je het ook wilt noemen. En dan graag eentje waarbij de zeep echt goed aan alle kanten kan drogen, dus met veel gaatjes of ribbeltjes. Te koop bij bijv. Ikea, en verschillende warenhuizen. Ik ben nog op zoek naar een mooi en duurzaam exemplaar voor in mijn webshop. Iemand nog tips?

En hoe lang is dat houdbaar zonder conserveringsmiddelen?

Heel lang, de geur van etherische olie wordt alleen wat minder in de loop van de tijd. Een fijn idee ook, dat de ingrediënten in de zeep zoveel mogelijk biologische afkomst zijn en bij wijze van spreke eetbaar zijn.

Helemaal loslaten kan ik het nog niet.

In de douche gebruiken wij inmiddels al een jaar natuurlijke stukken zeep, in het toilet en de keuken nog een handzeeppompje. Als die leeg is, stap ik denk ik toch over op een stuk zeep. Ik hoop dat mijn bezoek eraan kan wennen.

In de webshop wordt het zoveel mogelijk opgestuurd zonder papieren verpakking. Omdat het verplicht is de ingrediënten te vermelden zit er een ingrediëntenlijstje bij. Als je het absoluut zonder verpakking wilt is dat geen probleem, meldt dat bij je bestelling en ik stuur het zonder verpakking naar je op. De Naked Soap is trouwens ook te koop bij Kersvers in Gouda en wordt binnenkort uitgebreid met heerlijke nieuwe soorten.

De Naked Soap wordt trouwens gemaakt in Nederland, in een klein zeepfabriekje met de naam Soap7, met de hand, door Margot die met passie, geduld en kennis van zaken haar zepen produceert. Dank je Margot, voor je mooie producten!

Ik beantwoord nog meer vragen over de Naked Soap op mijn FAQ pagina.

Wil je reageren of dit bericht delen, dat mag! Delen gaat via de knoppen bovenaan en reageren kan hieronder.

Leave a reply

Shopping cart

0

Geen producten in je winkelmand.