Wie kent het niet: je rent de deur uit naar een afspraak en onderweg krijg je honger of dorst.
Hoe makkelijk is het dan om even ergens wat te kopen. Tegenwoordig kun je op elke straathoek wel iets lekkers krijgen. Je afval thuis minimaliseren is één ding, maar je afval onderweg beperken, dat is misschien een uitdaging.
Toch is deze uitdaging vrij makkelijk te tackelen.
Het toverwoord is voorbereiding. Als je weet dat je een lange reis hebt, of een dag weg bent en ergens moet lunchen, dan kun je zorgen dat je een paar handige dingen meeneemt. Bijv. een thermosfles met thee of koffie of juist een lege (thermos)beker die je onderweg bij een koffiezaak kunt laten vullen. Bestek en een bord plus servet. Als je vaak met chopsticks eet onderweg, neem ze vast mee van huis. Uiteraard een gevulde waterfles. Eventueel een herbruikbaar rietje als je daar graag mee drinkt. Ben je niet van plan om ergens te gaan lunchen, neem gewoon wat van huis mee in een lunchtrommel of in een lekvrije mason jar. Ben jij iemand die heel veel onderweg is voor werk, en dus veel onderweg eet en drinkt, dan is het handig om een setje van het bovenstaande in je tas te hebben of zelfs standaard in je auto. Gelukkig is het niet in iedere eetgelegenheid de gewoonte om wegwerpspul te gebruiken, dus als ze gewoon glazen en kopjes, een stenen bord en echt bestek hebben: fantastisch!
In het artikel staat vermeld dat veel festivals met statiegeldglas werken. Dat is niet juist. Of beter gezegd het kan eigenlijk niet juist zijn. Om veiligheidsredenen is het namelijk niet toegestaan om glas te gebruiken. Alleen zgn (statiegeld) veiligheidsbekers, die gemaakt zijn van onbreekbaar plastic. Toch weer plastic…. Eigen spullen meenemen blijkt toch de beste oplossing.
Hoi Erikjan,
inderdaad wat onduidelijk geformuleerd van mij. Een drinkglas kan ook van plastic zijn en dat is wat ik bedoelde. Ik vind het idee van statiegeld betalen voor je -plastic- drinkglas in ieder geval beter dan eenmalig gebruik. Eens?