We hebben ongeveer 1.5 kg afval per dag per persoon, veel daarvan is verpakkingsafval. Kijk maar eens in je prullenbak.

Alles wat niet in de prullenbak terechtkomt, maar in de natuur, komt vaak uiteindelijk in de oceanen terecht: de bekende plastic soep. Het duurt ontzettend lang voordat dingen composteren in de natuur. Plastic composteert helemaal niet, het valt uit elkaar in hele kleine deeltjes, microplastics. Waarschijnlijk nog schadelijker dan de grote stukken plastic die gegeten worden door dieren. Omdat ze onzichtbaar zijn voor ons en het lijkt of ze er niet zijn. Maar ze vinden ongemerkt hun weg via planten en dieren richting de mens. Het is nog niet duidelijk hoe ernstig de schade is van de microplastics. Wat we wel weten is dat de plastic soep niet alleen uit zichtbaar plastic bestaat maar ook uit onzichtbaar plastic, nanodeeltjes. Lees hiervoor mijn blog. Verder zijn de beelden van dieren die plastic eten nu wel bekend bij iedereen. We hebben natuurlijk zelf door over te verpakken, marketing en een nonchalante houding gezorgd voor de toename van het gebruik van plastic.

Consumenten kunnen heel goed zelf aangeven of ze minder of andere verpakkingen willen. De industrie zal zich daar aan gaan aanpassen. Zo heeft Johnson & Johnson recent in 2017 besloten geen wattenstaafjes van plastic meer te produceren maar gaan deze geheel van papier en katoen gemaakt worden. Dit vanwege een sterke vraag vanuit consumenten. Momenteel wordt in Nederland gekeken of het statiegeld uitgebreid kan worden naar de kleine flesjes, in het buitenland wordt dat al gedaan. Dat zou heel veel zwerfafval schelen.

 

Hoe zit het dan met bioplastics?

Plastic wordt onder andere gemaakt van aardolie, een bron die eindig is. Bioplastic wordt gemaakt van zetmeel of mais. Een natuurlijk product. Het ‘bio’ aan bioplastic heeft dus te maken met de grondstof. Het is goed dat er gebruik wordt gemaakt van een natuurlijke grondstof. Maar het probleem is dat tot nu toe deze natuurlijke grondstoffen niet biologisch worden geteeld: er worden pesticiden gebruikt waardoor grote stukken land vervuild worden, ook zou de mais genetisch worden gemanipuleerd. Je kunt je afvragen waar dan het milieuvoordeel blijft van het gebruik van natuurlijke grondstoffen voor plastic. (bron: uitzending keuringsdienst van waarde)

In tegenstelling tot wat veel mensen denken wordt composteerbaar of biologisch afbreekbaar plastic vaak alsnog verbrand bij de afvalverwerking. Het is namelijk momenteel te groot om gecomposteerd te worden! Hopelijk gaat dit nog wel veranderen. (bron: uitzending keuringsdienst van waarde) De discussie over (bio)plastic en composteerbaarheid is momenteel nog erg complex en ondoorzichtig.

De simpelste duurzame oplossing is om zelf te besluiten geen of zo min mogelijk plastic te gebruiken.

 

Verpakkingsvrije winkels:

In Antwerpen is een verpakkingsvrije winkel, www.berobuust.com met leuk filmpje!

In Utrecht is sinds 4-2-2015 een winkel met zo min mogelijk verpakkingen: www.superfair.nl 

In de Nieuwe Graanschuur in Amersfoort kun je verpakkingsarm winkelen

In Berlijn zit Original Unverpakt.

In de VS is er de Whole Foods, waar je je eigen verpakkingen mee mag nemen.

In Canada heb je Bulk Barn.

In Mechelen, België heb je Kabas.

En misschien vergeet ik er nog een paar. Daarom hier een overzichtje van allerlei over het algemeen kleinere winkels in Nederland waar je zero waste je boodschappen kunt doen, verzameld door Y fair productions.

 

Zero Waste:

Wel eens gehoord van de Zero Waste movement? Gestart met Bea Johnson, uit California, www.zerowastehome.comBea geeft inmiddels wereldwijd lezingen over haar zero waste lifestyle en heeft een boek geschreven dat in 12 talen is vertaald.

Zero waste gaat uit van onderstaand rijtje:

  1. REFUSE: weiger verpakking, voorkom afval. Minder afval begint met verpakkingen weigeren (door je eigen verpakking mee te nemen of onverpakte producten te kopen voor zover dat kan). Dit is dus wat je doet als je een bag-again gebruikt! De allerbelangrijkste stap.
  2. REDUCE: Verminder het afval dat je niet kunt vermijden. Bijv. door grootverpakkingen te kopen.
  3. REUSE: Hergebruik zoveel mogelijk.
  4. RECYCLE: Recycle wat je weg moet gooien. Afval scheiden. Staat dus pas op de 4e plaats!
  5. ROT: en composteer de rest.

 

Inspiratie

Emma + John

Awkward Duckling

Helga zonder afval

Leven zonder afval

beatthemicrobead.org

eenmiljoendruppels.nl

zerowastehome.com

krnwtr.nl

hetkanwel.net

Shopping cart

0

Geen producten in je winkelmand.

I.v.m. drukte bij de bezorgdiensten kan het voorkomen dat uw pakketje iets langer onderweg is dan normaal.
+