info@bag-again.nl
Zero Waste Shop - Voor 22 uur besteld, dezelfde dag plasticvrij verzonden * >50 euro gratis verzonden binnen Nederland

Natuurlijke deodorant: alles wat je wilt weten

Wat is eigenlijk een natuurlijke deodorant?

Daar zitten meerdere aspecten aan. De inhoud/samenstelling van de deodorant en de verpakking bijvoorbeeld.

De verpakking

Misschien heb je er nog nooit bij stil gestaan, maar een deodorant is meestal verpakt in een niet zo duurzame verpakking, namelijk een spuitbus of roller.

Zeker een spuitbus is milieuonvriendelijk. De drijfgassen die in een deodorant spuitbus zitten moeten gelukkig aan wettelijke vereisten voldoen voor ze op de markt komen. Je moet wel opletten dat je het niet in de ogen krijgt. Irritaties van ogen of huid zijn niet ongebruikelijk bij gebruik van spuitbussen deodorant. Deze spuitflessen zijn niet recyclebaar en horen dus bij het restafval. Ze gaan niet lang mee.

Een roller gaat meestal langer mee dan een spuitfles. Een roller van plastic mag bij het plasticafval, een deodorant roller van glas mag bij het glas (de plastic dop mag bij plastic). Dit is gelet op de recyclebaarheid dus een betere optie dan een spuitbus. 

Voor mij is natuurlijke deodorant in eerste instantie een deodorant die zo min mogelijk verpakking heeft of een herbruikbare verpakking zoals een blikje. Als de verpakking niet herbruikbaar is, moet deze zo makkelijk en goed mogelijk recyclebaar zijn.

Belangrijk aandachtspunt is: hoe langer een deodorant mee gaat, hoe langer de verpakking mee gaat. Dus: heb je een deodorant met veel inhoud of zuinig in gebruik dan hoef je minder vaak een verpakking weg te gooien. Win-win!

De samenstelling van natuurlijke deodorant

De meeste smeerbare natuurlijke deodorant heeft als werkzame stof: natrium bicarbonaat. Je kunt dit dus zelf ook heel makkelijk maken door een beetje kokosolie te vermengen met baking soda en evt. een paar druppels etherische olie. Sommige mensen hebben aan alleen kokosolie genoeg, anderen poederen om de dag hun oksel met baking soda. Soms wordt als toevoeging aardappekzetmeel toegevoegd aan zelfgemaakte deodorant.

Let op:

je kunt allergisch reageren op baking soda. Stop dan direct met het gebruik van de deodorant. Het kan zijn dat je teveel gebruikt hebt, je hebt maar heel weinig nodig. 

In de webshop verkoop ik meerdere merken natuurlijke deodorant die op deze basis zijn. Ben & Anna heeft een sensitive stick zonder baking soda.

 

Een alternatief is de Biork aluin deodorant. Dit is een zoutsteen die geurloos is, meer dan een jaar tot wel 2 jaar mee gaat en heel goed werkt. 

Leave a reply

Shopping cart

0

Geen producten in de winkelwagen.