info@bag-again.nl
Zero Waste Shop - Voor 22 uur besteld, dezelfde dag plasticvrij verzonden * >50 euro gratis verzonden binnen Nederland

stasher pocket Bag-again zero waste webshop

Een keuken zonder afval – over zero waste leven

Een keuken zonder afval – over zero waste leven

stasher pocket Bag-again zero waste webshop in

In je keuken ontstaat het meeste afval.

Logisch, want je kookt er en je ruimt er je boodschappen op. In je keuken heb je GFTafval, plasticafval, glasafval en papierafval. 

Hoe kun je nou zorgen voor minder afval in je keuken?

Minder GFT afval in je keuken

  • Kook precies wat je nodig hebt en houd je toch iets over, eet dat dan de volgende dag of verwerk het in een nieuw gerecht de volgende dag. Op internet kun je hier genoeg over vinden. Wat ik regelmatig doe, de volgende dag overgebleven groente tot een soep verwerken, werkt perfect!
  • Sommige groente zoals bleekselderij en lenteuitjes maar ook champignons en sla kun je opnieuw laten uitlopen. In ieder geval leuk om eens te proberen.
  • Eierschalen kun je fijnstampen en in je tuin strooien. Vooral rondom kalkminnende planten, zoals lavendel, narcis, buxus, vlinderstruik, rozemarijn, sering, blauwe regen. Je kunt het ook om planten strooien die belaagd worden door slakken. Vogels zijn er dol op en als je kippen hebt, die kunnen vaak wat extra kalk gebruiken. Mits heel fijngemalen, werkt dat ook heel goed.
  • Ook koffiedik kun je in je tuin strooien. Ook op koffie schijnen slakken niet dol te zijn, dus dat helpt ook weer. Koffie past weer goed bij zuurminnende planten zoals blauwe hortensia en heide. Over het algemeen willen veel planten een lichtzure grond, dus het is voor je hele tuin een oppepper.
  • Schillen en voedselresten kunnen natuurlijk in de GFT bak. Een eigen composthoop, bokashi of wormenbak is ook een goede optie. Want waarom zou je niet gewoon je eigen compost en plantenvoeding maken? Een wormenbak kan zelfs op je balkon of in je keuken en als je handig bent, maak je ‘m zelf.
  • Wat heel gezellig is voor lezers met een tuin: neem een paar kippen. Ze zijn dol op bijna alle plantaardige voedselresten en geven jou in ruil daarvoor elke dag een vers eitje: hoe circulair wil je het hebben 😉
  • Probeer je groente en fruit na aankoop zo vers mogelijk te houden, dus kort van tevoren te kopen zodat het niet de tijd krijgt om in je keuken/koelkast al te verleppen voor je het gaat gebruiken. Zelf gebruik ik onder andere een vochtige theedoek om bijv. sla of wortels. Zo leg ik het in mijn koelkast. Zelfs tere blaadjes blijven op deze manier vers. Eet bederfelijke groente en fruit  als eerste op. Sommige groente zoals kolen en uien blijven heel lang goed. Koop ongesneden groente, ongesneden blijft altijd langer vers dan gesneden en zit niet verpakt in plastic.

 

Minder plastic afval in je keuken

Dit verminder je door zoveel mogelijk plastic bij je boodschappen te vermijden. Wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit.

  • Haal je groente en fruit onverpakt op de markt of in de supermarkt. Dat is soms lastig, vooral in de supermarkt. Daarom kun je ervoor kiezen om echt het grootste deel op de markt te halen. Als je geluk hebt, heb je een verpakkingsvrije winkel in de buurt of een ouderwetse groenteboer. Of ga op zoek naar een boer in de buurt waar je in kunt kopen. Je kunt je menu (deels) aanpassen op wat je verpakkingsvrij kunt krijgen.
  • Zuivel is helaas vaak niet in statiegeldflessen te krijgen. Bij een organisatie zoals Rechtstreex kun je wel melk in statiegeldflessen krijgen. Bij een aantal boeren kun je ook rauwe melk tappen in je eigen fles of emmer. Of ga plantaardige melk drinken en maak dit zelf van havervlokken of bijv. noten.
  • Sap of frisdrank kun je zoveel mogelijk in statiegeldflessen of glas kopen. Glas is véél beter te recyclen dan plastic en wie de recente berichten over plastic deeltjes in flessenwater heeft gelezen, kiest liever voor glas. Vaak wordt een wegwerpplastic fles in onderzoeken als milieuvriendelijker beoordeeld dan een wegwerp glazen fles, bijv. vanwege het gewicht. Helaas wordt de milieu-impact van het grote risico dat het plastic flesje als zwerfafval eindigt, tot nu toe niet meegenomen in deze beoordeling. Er wordt ook niet duidelijk gemaakt in de onderzoeken of de complexe verwerking van plastic wordt meegenomen in de milieu-impact-berekening. Je kunt over de milieu-impact van de verschillende verpakkingen heel veel informatie vinden bij milieucentraal. 
  • Zelf hebben we ervoor gekozen om bijna geen frisdrank meer te drinken. Dit scheelt echt een heleboel verpakkingen en heeft natuurlijk nog veel meer (gezondheids)voordelen.

 

Minder plastic of kunststof keukenartikelen

Er is een verschil in producten die je gebruikt en die je verbruikt. De meeste winst in je prullenbak behaal je door vooral producten die je verbruikt te vervangen. Ik heb het hier over sponsjes, afwasborstels, keukenpapier, aluminiumfolie, huishoudfolie, bakpapier: die zorgen voor restafval, het zijn in feite wegwerpartikelen.

  • Je kunt ze vervangen door een duurzame variant: gemaakt van een natuurlijker materiaal en iets wat langer mee gaat. Bijv. sponsjes van luffa en een siliconen bakmat.
  • Of je vervangt ze niet en gebruikt ze gewoon niet meer: vaak kun je gewoon zonder. Bijv. keukenpapier is heel makkelijk weg te laten, ik gebruik het al jaren niet meer.
  • Soms moet je iets vervangen in je keuken omdat het kapot is en je kunt niet zonder: keukenspullen zoals kommetjes, bakjes, mixers en andere keukenapparaten kun je vaak tweedehands vinden bij kringloopwinkels of op marktplaats of facebookgroepen. Qua milieubelasting is dat veel beter dan nieuwe ‘duurzame’ spullen kopen. En koop je wel nieuw: let er dan op, dat het van een goede kwaliteit is en lang meegaat.

 

Koffie en thee zonder afval

De keuken is de plaats waar je koffie en thee zet. Als je hiervoor verpakkingsvrije of verpakkingsarme koffie en thee gebruikt, scheelt dat heel veel. Je kunt bijv. hervulbare coffeecups voor je Nespresso kopen, of slow coffee zetten met een filter op je kopje. Of de heerlijke espresso uit een Italiaanse Bialetti. Thee en koffie kun je los kopen bij theespeciaalzaken in je eigen blikje of glazen potje. Vaak is dat ook nog fairtrade en/of biologisch: win-win.

Thee in een herbruikbaar theefilter is ideaal: heel veel theezakjes bevatten plastic en mogen niet op het GFT (plus dat je dus waarschijnlijk microplastics binnenkrijgt).

Minder afval door méér zelf maken

En is koken je hobby? Dan weet jij: door meer zelf te maken, zoals pindakaas of notenpasta, poedersuiker, mayonaise, koekjes, taart, heb jij veel minder afval. Kook je ook je avondmaaltijden vanaf de basis dan ga je veel minder verpakkingen gebruiken. In dit kader ook handig: kook iets meer en eet het als lunch of vries een dubbel gekookte portie in, scheelt weer een keer in de keuken staan.

Het is gezonder, leuk om te doen, kost niet veel tijd, is goedkoper én je hebt geen of minder afval.

 

Wil jij nóg meer weten over minder waste in de keuken?

Check dan dit blog van Esther van Leeuwe van Smaak van de Waard: Minder voedselverspilling in eigen keuken

Smaak van de Waard verzorgt duurzame, lekkere en gezonde catering omgeving Rotterdam.

 

Met het delen van dit bericht doe je me een groot plezier, dat kan met de knoppen bovenaan het blog

Leave a reply

Shopping cart

0

Geen producten in de winkelwagen.