baking soda 1 kg in papier, bag-again, zero waste shop

Minimalistisch huishouden

Minimalistisch huishouden

baking soda 1 kg in papier, bag-again, zero waste shop in

Sommige mensen houden ervan, anderen niet: het huishouden. Aan de slag met de zwabber, stofzuiger en een emmer sop. Krijg jij de schoonmaak kriebels met het mooie voorjaarsweer? Dan is het tijd om die bezem te pakken. Het resultaat is in ieder geval altijd heerlijk: een schoon en opgeruimd huis. Schoonmaken kan ook lekker simpel, ouderwets, ecologisch en zelfs met minder verpakkingen.

 

 

Wat als eerste helpt, is stapje voor stapje je huis op te ruimen.

Waarom is dit een belangrijke stap: als je huis leger is, maak je makkelijker en sneller schoon. Het geeft je een goed gevoel als je vooral spullen om je heen hebt, waar je blij van wordt, die je snel kunt vinden, die je echt gebruikt en die niet kapot zijn. Doe dingen systematisch weg en geef spullen een vaste plek. Hierover zijn inmiddels boeken vol geschreven, en er zijn zelfs opruimcoaches die je hierbij kunnen helpen.

Leven met minder afval/Zero waste en minimaliseren hoort mijns inziens bij elkaar al lijkt het aanvankelijk tegenstrijdig omdat je veel dingen weg doet en dus afval creëert. Het wegdoen van spullen betekent niet: weggooien, maar weggeven of verkopen. Alleen kapotte spullen die niet meer gerepareerd kunnen worden, gooi je weg of breng je naar de milieustraat in je woonplaats.  De kunst is om er nieuwe bestemmingen voor te vinden, je spullen creatief her te gebruiken (te upcyclen), of er andere mensen blij mee te maken.

Leer jezelf aan dat je alleen nog koopt wat je echt nodig hebt (negeer aanbiedingen en koopjes) zodat je huis niet opnieuw gevuld wordt. Let op: het minimaliseerproces duurt natuurlijk langere tijd want het heeft ook jaren geduurd voordat je huis vol met spullen is geraakt.

Het terugkerende schoonmaken van je huis kun je doen met ecologische schoonmaakmiddelen die bij iedere supermarkt te koop zijn. Zelf gebruiken wij al een hele tijd azijn, groene zeep, soda en bakingsoda om schoon te maken. Net zo ecologisch en het werkt supergoed. In de webshop hebben we trouwens ook baking soda en ciroenzuur te koop.

 

Azijnazijn, schoonmaken, natuurlijk schoonmaken, bag-again blog

Schoonmaakazijn is geconcentreerder dan natuurazijn. Het meest milieuvriendelijk is natuurazijn, let op dat je dit altijd door de afvoer wegspoelt en niet je emmer buiten leegkiept (dat geldt ook voor alle andere schoonmaakmiddelen), zodat de waterzuivering eventuele schadelijke stoffen eruit kan halen in plaats van dat die stoffen direct in het milieu terecht komen. Natuurazijn kun je vaak in glazen flessen kopen, als je dat fijner vindt.

Azijn ontkalkt heel goed. Je kunt het dan ook prima voor je badkamer en toilet gebruiken. Zelf verdun ik het met water in een (hergebruikte) sprayflacon zodat ik altijd snel en makkelijk tussendoor kan schoonmaken. Soms moet je het wat langer laten inwerken dan je gewend bent van de reguliere ontkalkingsmiddelen.

 

Sodadriehoek soda kristalsoda, Bag-again zero waste webshop

Schoonmaaksoda gebruik je als allesreiniger, een schepje opgelost in een emmer water. Het werkt sterk ontvettend, dus handig voor vette tegels. Maar ook om je afvoer schoon te houden. Of voor snel tussendoor een klein beetje op een nat doekje.

 

Baking sodabaking soda, zero waste webshop, bag-again, natuurlijk schoonmaken

Eetbaar, dus je kunt er ook mee bakken. Baking soda heeft heel veel toepassingen, google er maar eens op. Ik gebruik het in het huishouden als mild schuurmiddel. Baking soda kun je tegenwoordig bij veel supermarkten kopen. En ook bij ons in de webshop: Baking soda 1 kg in papier

 

Groene zeepgroene zeep, natuurlijk schoonmaken, zero waste webshop, bag-again

De ouderwetse pot waar je een beetje uithaalt in een emmer water oplost. Perfect voor algemene schoonmaakklussen. Ruikt heerlijk ouderwets schoon.

Dit overzicht is natuurlijk niet volledig maar mijn persoonlijke ervaring, kijk bijvoorbeeld op de site van milieucentraal voor milieuvriendelijke schoonmaaktips. Of hier.

Meer tips over groene zeep vind je hier.

Meer tips over soda vind je hier. 

Wat ik zelf heel fijn vind, is dat deze producten allemaal makkelijk in de supermarkt te koop zijn, het is goedkoop, je doet er heel lang mee en ze zijn multi-toepasbaar. Dat betekent minder producten in je schoonmaakkastje, lekker overzichtelijk. En, omdat je er lang mee doet, scheelt het een hoop verpakkingen.

Het is ook heel mooi om de spullen waar je mee schoonmaakt, te vervangen als ze op zijn, door houten en katoenen producten. Bijv. deze houten afwasborstel.

Of deze fijne sponsdoekjes die keukenpapier kunnen vervangen. 

Leave a reply

Shopping cart

0

Geen producten in de winkelwagen.

Er is net een grote update van de website geweest, ervaar je problemen op de site, mail me even op inge@bag-again.nl
+