info@bag-again.nl
Zero Waste Shop - Voor 22 uur besteld, dezelfde dag plasticvrij verzonden * >50 euro gratis verzonden binnen Nederland

Duurzame, plasticvrije zonnebrand: hoe zit het?

HappySoaps zonnebrand stick SPF30 Bag-again zero waste webshop
Zonnebrandcreme in een papieren stick.

Hoe zit het met duurzame, plasticvrije zonnebrand crème. Dat is niet zo eenvoudig. 

Waar let je op en wat vind jij belangrijk?

  1. verpakkingsmateriaal
  2. minerale of synthetische filters
  3. nanodeeltjes en witte waas
  4. reefsafe
  5. betaalbaarheid
  6. spray, stick, blikje, fles
  7. welke SPF
  8. ingrediënten die irritaties kunnen geven
  9. vegan
  10. palmolievrij
  11. microplasticvrij

Het liefst zou ik willen dat er een zonnebrandcrème was die dit allemaal in zich had. Helaas die is er -nog- niet. Sommige komen er wel dicht in de buurt. 

Dus wat kun je doen om de beste duurzame plasticvrije zonnebrand te vinden? Kies wat voor jou het belangrijkst is van de bovenstaande punten en zoek de bijpassende duurzame sunscreen. 

Ik probeer een korte uitleg in jip en janneke taal te geven over bovenstaande punten. Deze uitleg is gebaseerd op twee uitgebreide blogs van Linda van Zaailingen. Ik heb het aangevuld met informatie over microplastics en verpakkingen die ik belangrijk vind voor mijn zero waste lifestyle.

Verpakkingsmateriaal zonnebrand

Er is de keuze tussen plastic, bioplastic, papier en blik. Met elk zijn eigen voor- en nadelen. Een plastic flesje is meestal niet te recyclen, bioplastic is ook niet te recyclen maar wordt niet gemaakt van aardolie maar van een plantaardige grondstof zoals maiszetmeel. Blik is goed te recyclen of her te gebruiken maar het is wel wennen om zonnebrand uit een blikje te halen met je vinger, er zal ook bijv. eerder zand oid in het blikje komen. Dat hoeft op zich natuurlijk geen probleem te zijn. Het papier dat om een zonnebrandstick zit, kan vanwege de vettigheid niet bij het oud papier maar moet bij het restafval waar het minder schadelijk is in de verwerking dan plastic bij het restafval. De oorsprong van papier is natuurlijk ook hernieuwbaar (bomen en/of recycled papier) i.t.t. plastic (aardolie).

Filters

In de ‘gewone’ zonnebrand merken wordt meestal gebruik gemaakt van synthetische filters. Deze noem je ook wel organische of chemische zonnefilters. Het voordeel is dat deze zonnebrand lekker smeert en dat het goed in je huid trekt. Het heeft wel even tijd nodig om te gaan werken, vandaar dat er gezegd wordt dat je je een half uur voordat je de zon in gaat, al moet insmeren.

Minerale of anorganische zonnebrandfilters leggen een laagje op je huid en werken dus direct. De werkzame stof in minerale zonnefilters is vaak zinkoxide of titaniumoxide of een combinatie van deze twee. Deze filters weerkaatsen én absorberen de UVA en UVB stralen. Minerale zonnebrand crèmes worden over het algemeen gekenmerkt door een minder goede smeerbaarheid: de zgn. witte waas.

Witte waas

Hoe sterk deze witte waas is, heeft te maken met de nanodeeltjes die erin zitten. Zinkoxide zorgt voor een wittere waas dan titaniumoxide. Vind je een witte waas vervelend? Neem dan geen duurzame anorganische zonnebrand met zincoxide.

Het RIVM heeft geconcludeerd dat zowel nanofilters als non-nanofilters niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Hoe storend je de witte waas ervaart, hangt af van hoe wit je eigen huid is, hoe goed je uitsmeert/hoe dik je smeert. Het blijkt behoorlijk persoonlijk te zijn.

Reefsafe

Zinkoxide is schadelijker dan titaniumoxide voor het zeeleven. Van de synthetische, organische filters zijn Oxibenzone, octinoxate en PABA bewezen slecht voor het zeeleven. Vermijdt deze dus. 

Betaalbaarheid

Zowel organische als anorganische zonnebrandcremes verschillen enorm in prijs. Het is zeker niet zo dat de anorganische, minerale (duurzame) zonnebrandcremes in alle gevallen duurder zijn dan de reguliere.

Spray, blikje, fles, stick

Hoe breng je je zonnebrandcrème aan? Een spray smeert makkelijk, maar er vervliegt veel product, zonde. Een blikje is niet altijd even hygiënisch maar wel hervulbaar en goed recyclebaar. Een fles of tube is fijn mits de dop goed dicht blijft. Een papieren stick is fijn mits het product niet te vloeibaar wordt en in je tas gaat lekken.

Welke SPF?

Waar vroeger makkelijk met factor 6 gesmeerd werd, is het nu minimaal 20. Het verschil tussen 20 en 30 is niet heel groot. Inmiddels is in 2024 ook factor 50 geïntroduceerd voor anorganische, duurzame zonnebrandcrèmes.

Ingrediënten die irritaties kunnen geven

Dat zijn meestal parfums en alcohol. Ben je hier gevoelig voor, kies dan voor een geurloze zonnebrandcrème.

Vegan

let erop dat er geen bijenwas zit in je duurzame minerale zonnebrandcrème.

Palmolievrij

Er is nog geen app beschikbaar om te checken op palmolie. Als er geen palmolie in zit, staat het meestal vermeld op de verpakking. Soms wordt er duurzaam geteelde palmolie gebruikt, is dit het geval, dan staat dit ook meestal vermeld bij de ingrediënten. Trouwens: palmolie vervangen door een andere plantaardige olie is niet altijd de oplossing, maar dat is weer een onderwerp voor een andere blog en voert te ver voor hier.

Microplasticvrij

scan de ingrediënten met de gratis app Beat the microbead. De duurzame en plasticvrije zonnebrand van Shampoobars en van Sol de Ibiza die Bag-again verkoopt bevatten geen microplastics.

Wil je hierover meer lezen? Dan kan ik je het objectieve artikel van Linda van het blog Zaailingen van harte aanbevelen: De perfecte zonnebrandcreme voor lichaam en milieu.

Verantwoording

Dit artikeltje is grotendeels gebaseerd op twee blogs van Linda, dat ik hierboven noem. Ere wie ere toekomt, ze heeft er veel werk in gestoken om alle informatie te verzamelen. Dit artikel is door mij met zorg geschreven in juni 2021 en geüpdatet in 2024.  

Leave a reply

Shopping cart

0

Geen producten in de winkelwagen.