5 Essentials voor een zero waste keuken

5 Essentials voor een zero waste keuken

Thumbnail in

De keuken is het hart van je huis, waar je de dag opstart met een heerlijke kop koffie en aan het eind weer thuis komt voor een heerlijke maaltijd. Het is dan ook niet zo gek dat hier het meeste afval ontstaat. Als je het anders bekijkt, biedt de plek met het meeste afval ook de meeste kansen om afval te verminderen: dat doe je met deze 5 essentials voor een zero waste keuken.

De Stasher bag

Even snel je boterham voor onderweg inpakken of iets invriezen terwijl alle bakjes bezet zijn: zakjes zijn ontzettend handig. Helaas stapelen gebruikte plastic zakjes en daarmee de afvalberg zich al snel op, als je er elke keer een nieuwe bij pakt. Daar is een fijne zero waste optie voor: de stasher bag. Die is niet alleen zero waste, maar heeft nog meer voordelen!

Wat je ook in de keuken doet, is het handig om een stasher bag bij de hand te hebben. Je bewaart boterhammen, fruit, left-overs en meer eenvoudig in deze luchtdichte bag. Wil je de kliekjes even opwarmen in de magnetron, leg de bag dan gerust in de magnetron. Het eten is in het zakje is afgesloten en warmt zonder gespetter op. Zo blijft de boel lekker schoon.

Voor de oven geldt hetzelfde, maar wel met een maximale temperatuur van 200 graden. Die temperatuur is gelukkig meer dan voldoende om eten op te warmen. Ook het schoonmaken is lekker simpel: je kunt de stasher bag gerust in de vaatwasser doen. Met de hand afwassen kan natuurlijk ook, als je geen vaatwasser hebt. 

Herbruikbare espresso cups

Deze zero waste essential ligt niet zo voor de hand, en is daardoor erg bijzonder: de herbruikbare espresso cups. De espresso cups in de winkel zijn kant en klaar, maar na elk kopje koffie zit je met het afval van de cup, die je ook niet kunt hergebruiken. Een lekker kopje espresso hoeft gelukkig geen afval op te leveren. Daar zijn herbruikbare cups voor!

Je koopt losse espressokoffie en laat het malen, of je maalt het zelf. Vervolgens kan de koffie de herbruikbare kopjes in en zet je koffie met de espressomachine zoals je gewend bent. Zo leef je een stukje groener, zonder in te hoeven leveren op de luxe van je favoriete kopje koffie.

Herbruikbaar koffiefilter

Voor elke manier van koffie zetten is er wel een zero waste optie. Heb je een ouderwets fijn koffiezetapparaat met filter? De gewone koffiefilters belanden elke keer in de prullenbak, maar met een herbruikbaar koffiefilter kun je dankzij het duurzame RVS een flink tijdje vooruit. 

Je gebruikt het herbruikbare koffiefilter net als elk ander koffiefilter. Doe het filter in je koffiezetapparaat, neem je favoriete koffie en laat jouw trouwe apparaat een heerlijke pot koffie zetten. Na gebruik kun je koffiedik recyclen en spoel je het herbruikbare koffiefilter uit. Zo simpel kan zero waste zijn!

fotocredits: unsplash

Koffie to go beker

Je kunt nu in eigen keuken een lekkere kop zero waste koffie of thee zetten, maar misschien wil je daar ook wel buiten de deur van genieten. Als je onderweg een drankje koopt, levert dat bijna altijd lege plastic flesjes of kartonnen bekers op. Een handige koffie to go beker is dan de uitkomst.

Je kunt in een koffie to go beker je eigen koffie, thee of andere drankjes meenemen. Heb je een lekkere ice tea of zelfgemaakte lemonade, dan kan dat natuurlijk ook gewoon in de to go beker mee. Wil je toch een drankje buiten de deur halen? Vraag dan of ze het in jouw beker willen schenken; dat scheelt ook weer afval. En in een insulated koffie to go beker van Klean Kanteen blijft je drankje ook nog eens heel goed warm zonder te lekken.

RVS lunchbox

Een boterham neem je makkelijk met een stasher bag mee, maar lunches zoals een salade of pokebowl zijn wat lastiger, vooral als je er een sausje of dressing bij zit. De RVS lunchbox is lekvrij en daarmee neem je dus gerust allerlei soorten lunches mee. Je kunt deze duurzame lunchbox zelfs gebruiken om leftovers in te bewaren of mee te nemen.

Voor elk gerecht of drankje is er wel een zero waste optie. Zo geniet je van al jouw favoriete lekkernijen op een duurzame manier waar jij en het milieu allebei blij van worden.

Leave a reply

Shopping cart

0

Geen producten in je winkelwagen.