info@bag-again.nl
Zero Waste Shop - Voor 22 uur besteld, dezelfde dag plasticvrij verzonden * >50 euro gratis verzonden binnen Nederland

Bamboe tandenborstel – ins & outs

Bamboe tandenborstel – ins & outs

Thumbnail in

In je leven gebruik je ongeveer 300 tandenborstels.

Dan is het toch leuk als dat een beetje duurzame tandenborstels zijn. Een plastic tandenborstel is natuurlijk geen plastic voorwerp dat je na één keer gebruik weer weggooit, zoals een verpakking, een wegwerpbekertje, of een rietje. Is het dan wel de moeite waard om je plastic tandenborstel te vervangen door een duurzamer exemplaar, kun je je afvragen. Reken even mee: stel dat alle inwoners van Amsterdam een jaar lang geen plastic tandenborstels zouden gebruiken dan zijn dat toch maar liefst 3.119.232 (uitgaand van 4 per jaar zoals geadviseerd wordt) minder plastic tandenborstels. En dat is best veel. Voor een jaar.

Leuk hoor, al die duurzaamheid maar ziet het er ook nog wel een beetje leuk uit?

Want het oog wil ook wat. Jazeker, ga jij voor een stylish verantwoorde badkamer, dan kun je bijna niet om bamboe heen. Het ziet er veel mooier uit dan de felgekleurde plastic dingen of een elektrisch apparaatje.

En ís dat eigenlijk wel zo duurzaam, dat bamboe?

Want dat groeit ook niet naast de deur. Ik leg het je uit. Bag-again verkoopt de tandenborstels van Hydrophil. De bamboe die daarvoor nodig is, is gegroeid zonder kunstmatige irrigatie. Er is door Hydrophil bewust gekozen voor duurzame FSC bamboeteelt. Bamboe is één van de snelstgroeiende planten ter wereld, genereert meer zuurstof en bindt meer Co2 dan bomen. Er zitten geen minerale oliën of chemische additieven in de verfkleuren van deze tandenborstel. Dus als je de tandenborstel composteert, komen er geen giftige residuen in het drink- en grondwater. Er is niet getest op dieren en de tandenborstels bevatten geen dierlijke producten. En tot slot: hij wordt fair trade gefabriceerd, dus tegen goede lonen. Daarentegen wordt plastic gemaakt van ruwe olie en er is heel wat techniek, grondstoffen, uitstoot en vervoer voor nodig om er uiteindelijk een tandenborstel van te maken.

Verder hebben we voordelige sets van het Nederlandse bedrijf Nextbrush. 

Hydrophil kiest ervoor om 10 procent van hun winst te schenken aan Viva con Agua.

Omdat ze het onverdraaglijk vinden dat anno 2016, 780 miljoen mensen ter wereld geen toegang tot schoon drinkwater hebben. En 2.4 biljoen mensen geen toegang tot sanitaire voorzieningen. En dat is ook echt té erg als je erover nadenkt. Meer over Viva con Agua.

En waar laat je de tandenborstel als hij ‘op’ is?

Je kunt hem in de compostbak gooien, behalve de borstelharen. Oh ja, waar zijn die van gemaakt dan? Die zijn gemaakt van BPA vrij nylon (BPA is Bisphenol A en wordt geassocieerd met nare gezondheidsproblemen, vooral bij zwangere vrouwen en jonge kinderen, lees hier als je wilt, meer over een Europees verbod op BPA). De borstelharen kun je er uittrekken of de borstelkop afbreken om het handvat te composteren en de rest kan bij het plasticafval. Je afgedankte plastic tandenborstel mag trouwens niet bij het plastic afval omdat het geen ‘zacht’ verpakkingsplastic is, die gaat gewoon bij het restafval.

De tandenborstel zit verpakt in een klein doosje van gerecycled karton. Er zijn in totaal 7 soorten, vijf voor volwassenen en twee voor kinderen. 

Leave a reply

Shopping cart

0

Geen producten in de winkelwagen.