Naked Soap, is dat wel hygiënisch?

Naked Soap, is dat wel hygiënisch?

Thumbnail in

jojoba boost naked soap bag-again zero waste webshop

Ik ben opgegroeid met het idee dat zeep uit een zeeppompje veel hygiënischer is. Jij ook?

Dus ik moest wel even wennen en ben gaan uitzoeken hoe dat zit met hygiëne & zeep. Blijkt dat ik met het wassen van mijn handen met doorsnee handzeep uit een pompje niet alle bacteriën van mijn handen was. Met een stuk zeep dus ook niet. En maar goed ook, want een beetje bacteriën hebben we nodig voor onze weerstand.  Wat zeep wél doet, is vet en vuil aan zich binden en makkelijker oplossen in water. Dat een pompje hygiënischer is, is denk ik vooral een marketing-dingetje.

Blijven die bacteriën niet op het stuk zeep zitten als iemand anders zijn handen ermee wast?

Dat was het volgende wat ik dacht. Tja. Hoeveel bacteriën zouden er op een handzeeppompje zitten, bedacht ik me vervolgens. Waarschijnlijk net zoveel als op een stuk zeep. En uit onderzoek blijkt dat de meeste bacteriën in het toilet trouwens op de kraan, spoelknop, deurkruk en handdoek zitten! En niet op de zeep dus. Gelukkig. Reden genoeg om dat handdoekje vaker te wassen.

naked soap alles-1322, bag-again, handmade soap, zeep zonder verpakking, zero waste

Wat is dan het verschil in ingrediënten tussen douchegel of handzeep en zo’n natuurlijk stuk zeep?

In grote lijnen:

In een stuk zeep zoals wij ze verkopen, zitten geen ingrediënten uit de de petro-chemische industrie: dus geen conserveermiddelen, geen chemische kleurstoffen en geurstoffen, geen schuimversterkers, geen stabilisatoren. Dus veel minder kans op een allergische reactie. Glycerine is een bijproduct als je zeep maakt, en heeft vochtvasthoudende eigenschappen. Het wordt dus weer toegevoegd aan de Naked Soap. Bij chemische producten wordt het juist afgeroomd en verkocht, het wordt vervangen door goedkopere chemische middelen die vocht inbrengen. Ik denk dat het waterzuiveringssysteem de natuurlijke ingrediënten van mijn zeep ook makkelijker kan verwerken dan de chemische van de douchegel die ik eerder gebruikte. Maar daar heb ik nog geen onderzoek over kunnen vinden. In ieder geval komt er bij de productie en verwerking van natuurlijke ingrediënten en van het maken van mijn Naked Soap minder chemie aan te pas dan bij mijn vroegere shampoo en douchegel. En op de één of andere manier geeft me dat een heel prettig gevoel.

Zeep voor je gezicht, droogt dat niet uit? Welke speciale zepen hebben jullie?

Nee, gek genoeg niet. Omdat het zo boordevol olieën zit, maakt het je huid heerlijk schoon en zacht. Voor de lastige gezichtshuid hebben we een speciale zeep, de Green & Clean.

En om te scheren is er de Soap voor Shaving die een heerlijk schuim geeft en verzachtende arrowroot bevat. Met een heerlijke licht-kruidige unisex geur. Perfecte combinatie met een safety razor.

safety razor gesloten kam, bag-again, zero waste webshop

Onze haarzepen zijn ook ingeburgerd inmiddels, dit werkt voor veel mensen fantastisch: veel volume en zacht haar. Maar bij sommigen werkt het helemaal niet, dan kun je beter een alternatief kiezen: de shampoobars van Pachamamaï of Happysoaps.

Er wordt ook geen dierlijk vet gebruikt in de zepen die Bag-again verkoopt.

Wel als het nodig is, palmvet. Ook dat is meestal niet zo duurzaam. Gelukkig wordt in de zepen die ik verkoop alleen palmvet gebruikt dat duurzaam is geteeld en ook nog biologisch. En er wordt zo min mogelijk van gebruikt, het dient namelijk alleen als verharder van de zeep. Ook wel weer fijn als je zeepje niet meteen helemaal wegsmelt.

Oh ja, hoe bewaar je die zeep dan?

De zeep moet goed kunnen drogen tussentijds. Dus hij moet op een zeepschaaltje, zeepbakje, zeepplankje, soaplift, hoe je het ook wilt noemen. En dan graag eentje waarbij de zeep echt goed aan alle kanten kan drogen, dus met veel gaatjes of ribbeltjes.

houten zeepplankje Bag-again zero waste webshop

En hoe lang is een stuk natuurlijke zeep houdbaar zonder conserveringsmiddelen?

Heel lang als in: jaren. De geur van etherische olie wordt alleen wat minder in de loop van de tijd. Een fijn idee ook, dat de ingrediënten in de zeep zoveel mogelijk biologische afkomst zijn en bij wijze van spreke eetbaar zijn.

Helemaal loslaten kan ik het nog niet.

In de douche gebruiken wij inmiddels al een jaar natuurlijke stukken zeep, in het toilet en de keuken nog een handzeeppompje. Als die leeg is, stap ik denk ik toch over op een stuk zeep. Ik hoop dat mijn bezoek eraan kan wennen.

UPDATE: inmiddels in ons toilet en keuken ook overgestapt op een stuk zeep en dat bevalt prima. Het is dus gewoon een kwestie van wennen. Alleen de kinderen laat ik niet met stukken zeep douchen omdat ze er gewoonweg niet aan denken om het zeepje goed te laten drogen en het toch echt een beetje zonde is om het zeepje in een paar dagen te zien wegsmelten. Als je kinderen nog klein zijn en je ze helpt in de badkamer, dan kun je dit natuurlijk nog goed aansturen. Maar zodra ze geen bemoeienis meer willen en nodig hebben….

In de webshop wordt het zoveel mogelijk opgestuurd zonder papieren verpakking. Omdat het verplicht is de ingrediënten te vermelden zit er een papieren sleeve met de ingrediënten omheen.

De Naked Soap voor Bag-again wordt trouwens gemaakt in Nederland, in een klein zeepfabriekje met de naam Soap7, met de hand, door Margot die met passie, geduld en kennis van zaken haar zepen produceert. Dank je Margot, voor je mooie producten!

Ik beantwoord nog meer vragen over de Naked Soap op mijn FAQ pagina.

Wil je reageren of dit bericht delen, dat mag! Delen gaat via de knoppen bovenaan en reageren kan hieronder.

Leave a reply

Shopping cart

0

Geen producten in je winkelmand.

Technische problemen op de site opgelost! Ervaar je nog wel problemen, mail me op info@bag-again.nl
+