info@bag-again.nl
Zero Waste Shop - Voor 22 uur besteld, dezelfde dag plasticvrij verzonden * >50 euro gratis verzonden binnen Nederland

Bea Johnson, queen of zero waste en Bag-again®

Bea Johnson, queen of zero waste en Bag-again®

Thumbnail in
bea johnson, lecture amsterdam 2017, bag-again, zero waste, anewzero
bea johnson queen of zero waste bag-again, zero waste, lecture amsterdam 2017

Bea Johnson, queen of zero waste en Bag-again

Op 14 maart 2017 gaf Bea Johnson een lezing over Zero Waste in Amsterdam. Bag-again was erbij. Ik mocht een klein standje inrichten voor dit event. Bea Johnson is toch wel de Queen of Zero Waste. Dus ik vond het een eer om hierbij te zijn. Hierbij mijn persoonlijke verslag.

 

Met het risico dat jullie helemaal doodgegooid zijn met het bezoek van Bea Johnson in Amsterdam: toch nog even een persoonlijke terugblik. Mét uiteraard een selfie in heel slecht licht om 23.00 uur na de lecture, wel te zien aan onze vermoeide gezichten.

 

Hoe was Bea als mens?

Bea heb ik ervaren als een energieke vrouw met een enorme passie voor het uitdragen van de Zero Waste lifestyle. En het is altijd gaaf om iemand te ontmoeten die een passie heeft. Tel daarbij op een charmant Frans accent en je snapt wat een leuke ontmoeting we hadden.

 

Waar was de lezing?

De lezing vond plaats op 14 maart 2017 in Amsterdam bij Pllek, een gaaf restaurant aan het IJ. Eerder op de middag was er een meet&greet met Bea in het Ecomama hotel in Amsterdam, zeker ook een aanrader als je eens een hotel in Amsterdam zoekt dat lekker afwijkt van het gemiddelde hotel (lees: huiskamer sfeer, relaxen in een tipi, planten, industrieel).

Na haar inmiddels bekende verhaal over hoe zij met haar gezin (Bea, man en twee tienerzonen) zero waste leeft (de pot met afval van het jaar 2016 had ze bij zich-ik heb ‘m vastgehouden) ging ze in op -soms kritische- vragen uit het publiek. Ben je benieuwd naar haar verhaal in het kort, kijk dan een interview met haar van Volta tv die haar in Amsterdam gesproken hebben. 

filmpje volta tv visits bea johnson

Uiteraard leven er veel onduidelijkheden over het vormgeven van deze lifestyle, en zijn er dilemma’s waar je tegen aan loopt. Gelukkig konden er na de lezing vragen gesteld worden aan Bea.

Zonder belerend te zijn en met veel humor gaf Bea haar duidelijke en uitgesproken visie. Omdat het Zero Waste Lifestyle verhaal inmiddels hoop ik redelijk bekend is, volgt hieronder een greep uit de interessante vragen die gesteld werden en de antwoorden van Bea. Zoals ik ze onthouden heb.

 

Prangende vragen uit het publiek over Zero waste:

 

‘Wat doe je als jouw kinderen ergens komen en daar eten ze wel uit verpakking, ze krijgen bijv. chips.’

Bea is hier heel duidelijk over: ‘je bent te gast en dan pas je je gewoon aan aan de gastvrouw/heer. En geniet dan vooral van een ouderwetse snack uit een verpakking.’

‘Hoe hebben jullie vrienden gereageerd op jullie lifestyle?’

Bea: ‘Sommige vrienden hebben dingen overgenomen, andere vriendschappen zijn langzaam verwaterd. Omdat men het te extreem vindt en andere keuzes maakt in het leven. De meeste vrienden weten nu hoe het werkt en nemen bijv. geen doorsnee goedbedoelde kadootjes meer mee. In de zero waste lifestyle zijn dat natuurlijk  dingen die na verloop van tijd ergens  stof liggen te verzamelen en alleen maar ruimte innemen. Die vrienden nemen nu een goede fles wijn mee. Er is wederzijds respect voor elkaars levenswijze.’

‘Doe je je kinderen te kort met deze levensstijl?’

Bea: Nee, wij vinden van niet want ze groeien er in op en weten niet beter. Ze accepteren het volledig. Ze dragen hun favoriete merksneakers, ook al zijn ze tweedehands gekocht. Doordat veel minder de nadruk ligt op verwerven van nieuwe spullen, is er meer tijd voor het gezin en doen ze veel leuke dingen samen. De twee jongens hebben een minimalistische garderobe (echt minimalistisch, het past in een handbagage koffer!) wat maakt dat ze ook zorgvuldiger met hun spullen omgaan. Vroeger als er een sok kwijt was, werd er een nieuw paar uit de kast gepakt en nu pak je die sok onder de bank vandaan want je weet dat je niet veel sokken meer in de kast hebt liggen.

‘Je vliegt de hele wereld over om lezingen te geven, is dat wel duurzaam?’

Bea legt uit dat zij nooit geopperd heeft dat ze de meest groene familie op aarde zijn. Dat stempel wordt wel door anderen aan hen gegeven en vervolgens worden ze geconfronteerd met het vliegtuigargument. Bea: ‘Ik heb veel meer impact doordat ik overal spreek, dan dat ik alleen een blog of een boek schrijf.’ Mensen ontmoeten haar én elkaar bij de lezingen en zo wordt de Zero Waste Community versterkt en vergroot. Wel kiest ze er uiteraard voor dat ze haar lezingen zo efficiënt mogelijk plant, dus bijvoorbeeld dit keer 10 lezingen in Europa in korte tijd. Ze liet ook duidelijk merken dat ze hierdoor soms familytime misloopt, haar hart gaat dan echt uit naar haar gezin.

Eentje in dezelfde categorie: ‘De vleesindustrie is enorm vervuilend, waarom zijn jullie niet vegan of vegetarisch?’

Bea: ‘dat hebben we echt geprobeerd maar we kwamen erachter dat we gezondheidsproblemen kregen. Misschien hebben we het niet goed gedaan maar wij kunnen niet zonder vlees. Wel eten we het veel minder vaak dan voorheen, zo’n 3-4 keer in de week en dan lokaal bio vlees.’

Bea is nu zo minimalistisch met haar gezin dat ze alleen nog spullen hoeft te vervangen als ze kapot zijn. Ze koopt het dan tweedehands en als dat niet voor handen is, kiest ze voor merken die een levenslange garantie geven. Als het dan kapot gaat, krijgt ze van het bedrijf een nieuwe, ze heeft zelfs een sokkenmerk gevonden met een garantie. Zó grappig. Het interieur is met behulp van tweedehands spullen volledig teruggebracht tot de essentie. Ze wonen niet meer in een groot huis, maar lekker compact. Als ze op vakantie zijn, stoppen ze alle persoonlijke dingen in de handbagage-koffer, het huis wordt schoongemaakt en verhuurd.

Niet alleen Bea zelf maar ook het huis ziet eruit om door een ringetje te halen en is licht en modern.

Wat ik wilde weten: heeft ze er nog een baan naast: Nee niet meer dus, haar baan is nu geworden: wereldwijd lezingen geven en contacten leggen om de Zero Waste lifestyle te promoten en mensen te interesseren en motiveren.

 

Wat heb ik van deze avond in Amsterdam voor mezelf (her)ontdekt?

Ik had me al voorgenomen om dit jaar te proberen tweedehandskleding voor mezelf te vinden (Okee: waar? en is dat niet vies? en hebben ze dan wel wat ik leuk vind? en wat dan met de duurzame merken, die wil ik steunen? Ik heb nog veel vragen). Na deze avond ben ik wel meer gemotiveerd en geïnspireerd om dit op te pakken. Maar als iemand tips heeft hoe en waar ik moet zoeken, graag.

Ze heeft uiteraard nog veel meer verteld, wil je iets weten, vraag het, misschien weet ik wat ze daarover zei of kan ik het voor je nazoeken in haar boek.

De foto’s op dit blog zijn grotendeels gemaakt door Fotografie Groen voor A new zero. En met dank aan mijn vriendin Mirjam die mij heeft geholpen bij het event. 

bea johnson 2017, lecture amsterdam, bag-again, zero waste, minimalism
selfie Bea en Inge, lecture Amsterdam 2017, zero waste, bag-again
bea johnson, jar, pot, nicky en laure, amsterdam 2017, zero waste, bag-again

Leave a reply

Shopping cart

0

Geen producten in de winkelwagen.