info@bag-again.nl
Zero Waste Shop - Voor 22 uur besteld, dezelfde dag plasticvrij verzonden * >50 euro gratis verzonden binnen Nederland

De geur van vanille

De geur van vanille

Thumbnail in

Heb je weleens aan een echt vanillestokje geroken?

Dat is zo’n heerlijke geur! Echte goede vanillestokjes zijn niet overal zomaar te koop. Online zijn ze wel te bestellen of bij een goede kruidenzaak.

 

Wat zit er dan in die zakjes vanillesuiker die je bij de supermarkt kunt kopen?

Dat is over het algemeen synthetische vanille, dus suiker met een synthetische smaak. Pas als je echte vanille hebt geroken, dan weet je het verschil.

 

Kun je vanillesuiker zelf maken?

Jaren geleden heb ik eens uit een kookboek van Jamie Oliver het recept voor zelfgemaakte vanillesuiker en vanille-extract gehaald. Nou ja, recept. Het is zo simpel dat ik het geen recept durf te noemen. En sindsdien voor mij niets anders meer. 

 

Zo maak je zelf vanillesuiker:

Doe suiker in een goed afsluitbare pot. Jamie adviseert om een of meer (gebruikte, gewassen en gedroogde) vanillestokjes naar smaak zeer fijn te malen in de foodprocessor en die piepkleine stukjes door de suiker te roeren. Vervolgens doe je elk gebruikt (afgespoeld en gedroogd) stokje erbij in de pot en stop dat lekker onder de suiker. Doe de pot goed dicht en laat een paar weken staan. Klaar! Steeds bijvullen met nieuwe suiker en vanillestokjes, je hoeft nooit meer een vanillestokje weg te gooien. De zelfgemaakte vanillesuiker blijft altijd goed. En het ruikt lekker als je die pot open doet…!

 

Wat zijn de voordelen van zelfgemaakte vanillesuiker:

  • Nooit meer rennen naar de supermarkt omdat je geen vanillesuiker meer in de kast hebt staan en je wilt opeens -zomaar-zin-in-een-cake-bui- een cake bakken.
  • Nooit meer verpakkingen van vanillesuiker.
  • Natuurlijke vanillesuiker in plaats van synthetische.
  • Veel betere smaak.

Hetzelfde kun je trouwens doen voor vanille extract.

 

Zo maak je zelf vanille extract:

Koop een klein flesje wodka, de goedkoopste die je kunt vinden. Stop er een paar (gebruikte en schoongespoelde) vanillestokjes in. Laat een paar weken staan en je hebt de lekkerste vanille extract. Hoef je nooit meer die kleine flesjes kopen met synthetisch vanille extract. En geloof me, als je deze echte zelfgemaakte vanille extract in de kast hebt staan, wil je dat ook nooit meer. Brrr.

 

Wat heeft dit met zero waste te maken?

Voor mij is letten op het gebruik van minder verpakkingen, ook ontdekken in de keuken wat er nog meer mogelijk is buiten wat we kant en klaar in de supermarkt kunnen kopen. Leren van koks met ervaring. Jezelf ontwikkelen in koken en bakken, genieten van de heerlijke smaken en geuren van natuurlijke produkten en trots zijn op iets wat je zelf gemaakt hebt. Lachen om wat een keer mislukt. Alles wat je zelf maakt, levert minder verpakkingen op dan wat je kant en klaar koopt, zelf maken geeft voldoening en waardering voor ons eten.

Omdat het met aandacht is gemaakt, wordt het met aandacht gegeten, en niet gedachteloos.

Al zin gekregen? Lekker aan de slag in de keuken!

Wil je een bakgraag type tippen over deze zelfmaak-vanillerecepten, dan kan dat met de deelknoppen bovenaan het blog! En reageren mag onder het blog.

Leave a reply

Shopping cart

0

Geen producten in de winkelwagen.