Echt lekker brood.

Echt lekker brood.

Thumbnail in

broodzak illustratieEet je weleens een stokbroodje? Of een pistoletje. En heb je ook weleens een stokbroodje in Frankrijk gegeten? Of brood in België, Duitsland, wherever.

Nou ik wel. En dat is lékker. En waarom eigenlijk? Omdat het vers is. Als ik in het buitenland ben, is dat voor vakantie en wat doen wij op vakantie? Elke dag vers brood halen, ook als we in Nederland op vakantie zijn. Jullie ook?

Opeens hebben we daar dan tijd voor, en zin in. Hoe komt dat eigenlijk, vroeg ik me pas af, dat we dat alleen maar doen als we op vakantie zijn, want zoveel tijd kost het toch niet om vers brood te halen…

Ik stond pas met Bag-again op een beurs gezellig te praten met een Belg. Hij verbaasde zich eerst over de broodzakken, vond het vervolgens fantastisch en toen hoorde hij van mij dat in Nederland heel veel mensen hun brood invriezen. Hij viel echt bijna om van het lachen (zoals mijn zoon altijd zegt: ‘hij ging stuk’), hij dacht dat ik een grap maakte. Hij vertelde me hoe dat in België gaat: iedereen staat vroeg op en er wordt iedere dag ‘s morgens voor het ontbijt vers brood gehaald bij de bakker. Wow! Dat wist ik natuurlijk ook niet, net zo min als hij wist dat we in Nederland ons brood invriezen.

We kijken en redeneren allemaal vanuit onze eigen beleving, cultuur en gewoontes. Maar wat is er mooier dan een keer op een andere manier te kijken? Ik ben het gaan doen, anders kijken door mijn broodzakken. Ik koop nu veel vaker vers brood. En dat bevalt me heel goed. Want waarom zou je alleen in de vakantie iedere dag vers brood eten en als je thuis bent niet? Dat is best gek eigenlijk. Die belgen zijn zo dom nog niet.

En nog iets wat ik ontdekt heb de laatste tijd: waarom laten wij ons brood toch in van die dunne sneetjes snijden? Ook dat is echt Nederlands. Maar weet jij nog hoe lekker een stevig stuk zelfgesneden brood is, met goed beleg erop. En dan liefst nog een beetje warm. Daar kan toch weinig tegen op. Je hebt opeens aan één snee genoeg, in plaats van drie.

En dan kan ik zo maar nog meer bijkomende voordelen verzinnen als je vaker vers brood gaat halen: 1. je ruikt vaker die heerlijke geur van versgebakken brood in de bakkerij én thuis. 2. Je ondersteunt de plaatselijke, ambachtelijke bakker die iedere nacht heel veel heerlijke broden aan het bakken is. 3. De winkelstraten blijven gezellig, want hoe leuk is het om in ieder dorp en in iedere stad echte bakkers te hebben.

En zeg nou zelf: jij eet toch stiekem ook liever goed, ambachtelijk gebakken brood, zelf gesneden met lekker beleg en een lik roomboter.

Okee, het zal niet iedere morgen lukken om vers brood te halen, mij ook niet, maar voor de lunch misschien wel? En probeer het gewoon eens: ongesneden brood. Eet het als het nog een beetje warm is, en knapperig. Geniet ervan. Dat geluksmoment hoef je niet te bewaren tot je weer een keer op vakantie bent. Er zijn nog genoeg bakkers in Nederland die met liefde en trots goed brood voor je willen bakken. En het liever ongesneden aan je verkopen omdat het dan veel verser blijft.

Dat geluksmoment kun je gewoon heel eenvoudig een paar keer in de week beleven. Doen!

Maak je bakker blij en deel dit bericht via de knoppen bovenaan!

lekker brood bag-again

 

 

Leave a reply

Shopping cart

0

Geen producten in de winkelwagen.

Er is net een grote update van de website geweest, ervaar je problemen op de site, mail me even op inge@bag-again.nl
+