Melkflessen

Melkflessen

Thumbnail in

broodzak illustratie

Nee, niet de winterwitte benen die behoefte hebben aan warme zonnestralen. Iek. Maar melk, uit de koelkast, de witte motor enzo. Daar is veel over te zeggen. Dat het gezond voor je is, of juist niet want je zou amandelmelk, sojamelk of andere melk moeten drinken omdat dat beter is. De melk komt misschien wel van koeien die alleen maar in een stal staan. En dus zielig zijn. Dat je allergisch kan zijn voor melk en hoeveel impact dat heeft.

Ik wilde het liever hebben over de verpakking van melk. Melk zit tegenwoordig in een drankkarton zoals dat heet of in een plastic melkverpakking. Jullie weten dat ik nogal bezig ben om mijn verpakkingen te verminderen, en dus keek ik pas eens in mijn oranje plastic hero zak wat er nou eigenlijk het meest in zat voor soort verpakkingen. Om te kijken of ik daar iets in kan veranderen. Nou, het bleken veel verpakkingen van melk te zijn. Het zou dus een boel schelen in mijn afval als ik geen melkverpakkingen meer zou hebben.

Okee, wat daaraan te doen?

  • geen melk meer drinken
  • bij de boer melk gaan halen in mijn eigen flessen

Optie 1 is geen optie bij ons, hier wordt veel melk gedronken en dat wil ik graag zou houden. Optie 2 dan. Ik ben een tijdje geleden op zoek gegaan naar een boer in de buurt. Nou is het natuurlijk best lastig om in een stad een boer te vinden. En dan nog eentje waar je melk kunt tappen. Ja mensen, tappen. Er zijn boeren waar je melk kunt tappen. Ik wist het niet.

melktap

De boer die ik vond, zat op 8 km afstand. (www.detweehoeven.nl). Op dezelfde dijk nog een boer waar je melk kunt tappen en ook karnemelk en roomboter kunt kopen. (www.kaasboerderijklooster.nl). Ook schijn je in Gouda op de Bloemendaalseweg bij de zorgboerderij melk te kunnen tappen, heb ik niet gecheckt.

Maar toch: het blijft een heel gedoe. Met -liefst glazen- flessen voor de melk, meestal zo’n 10 liter, elke week op de fiets naar de boerderij fietsen en weer terug. Plus doosjes voor eieren, bee’s wrap voor de kaas, 2 flessen voor de karnemelk, 3 flessen voor yoghurt. We zijn er toch. Roomboter nemen we ook mee. Het lijkt  me fijn om de boeren te steunen, die verdienen meer als ik het rechtstreeks bij hen koop. En ik heb superverse, onbewerkte natuurproducten.

Ik kan natuurlijk met de auto maar dat voelt toch niet helemaal okee: wel minder afval maar we gaan met de auto naar de boerderij. Ik vermoed zomaar dat de CO2 uitstoot van mijn auto meer milieubelasting geeft dan de verpakkingen van mijn zuivel. Alhoewel de melk in de supermarkt vermoedelijk meer kilometers heeft afgelegd. Ik heb hier een dilemma. Ik ben er niet uit.

Tot nu toe heb ik nog geen actie ondernomen, kies ik voor het gemak en haal ik mijn melk gewoon bij de supermarkt, mijn kaas en eieren op de markt. En ga ik, als het lekker weer is, het eens proberen op mijn fiets, in het kader van een mooie fietstocht.

Maar er borrelt wel een ideetje wat ik jullie wil voorleggen.

Het schijnt dat er vroeger statiegeld op melkflessen zat. Als we dat nou gewoon weer invoeren. En je kunt je melk in de supermarkt kopen in statiegeldflessen. Dat zou best een goede oplossing zijn! Maak de melkverpakkingen van geschikt materiaal zodat het in het statiegeldsysteem mee kan draaien. Ik ben vóór! Wie weet bij wie ik dit idee eens kan lanceren?

#zero waste #melk in statiegeld fles

 

 

 

Leave a reply

Shopping cart

0

Geen producten in je winkelmand.