info@bag-again.nl
Zero Waste Shop - Voor 22 uur besteld, dezelfde dag plasticvrij verzonden * >50 euro gratis verzonden binnen Nederland

Zero waste met een katoenen broodzak

Zero waste met een katoenen broodzak

Thumbnail in
zero waste met een katoenen broodzakInge Barmentlo Bag-again zero waste webshop

Zero waste met een katoenen broodzak?

Ik startte met mijn zero waste leven met een katoenen broodzak. En als ik het kan, kun jij het ook.

Heel vaak krijg ik de vraag: ‘Hoe ben je op het idee gekomen van een herbruikbare broodzak van katoen?’ Op mijn website is daar van alles over te vinden. Maar het lijkt me leuk om er in een blog nog eens wat uitgebreider iets over te vertellen.

Hoe kwam ik in 2015 op het idee van een katoenen broodzak?

Het idee van een broodzak is ontstaan vanuit verbazing over de enorme hoeveelheid plastic afval die wij als gezin produceerden toen we ons plastic gingen scheiden in de oranje plastic hero zakken. Als jij dat ook doet, zul jij ook gezien hebben dat er veel minder restafval overblijft in je grijze container, maar er is opeens wel een enorme berg plastic afval die je apart hebt gehouden.

Het werd door het afval scheiden dus duidelijk zichtbaar hoeveel plastic er gebruikt werd in ons gezin.

Ik vond in die tijd dat ik erg goed bezig was door het plastic te scheiden waardoor het gerecycled kon worden.

Ik reed tot dat moment altijd met mijn winkelkarretje door de supermarkt en laadde mijn kar vol met boodschappen. Opeens besefte ik dat bijna alles wat er in mijn kar lag, in plastic verpakt was. Dat besef zoemde een paar weken door mijn hoofd maar ik deed er niets mee. Ik wist totaal niet dat ik daar zelf iets anders in zou kunnen doen. Toch bleef het als een zeurend stemmetje in mijn hoofd zitten en ik voelde dat ik er iets mee moest doen.

Lang leve Google: door simpelweg te googlen, kwam ik zoveel tegen: plastic soup bijv. Ik had er ooit weleens van gehoord maar het was bij mij niet blijven hangen.

De plastic soup

De plastic soup bleek namelijk al  in 1997 ontdekt door  Charles Moore. Dat schijnt in 1997 enorme media aandacht gekregen te hebben die dus redelijk aan mij voorbij is gegaan. Waarschijnlijker dan dat: het had toen helemaal niet mijn interesse dus heb ik het niet opgeslagen. Het gekke is dat het nu wel mijn aandacht vasthield en ik beet me vast in het onderwerp.

Boyan Slat is een veel recentere naam: hij is de Delftse student die een apparaat aan het ontwerpen en testen is om het plastic uit de oceanen te halen. Geweldig!

Vervolgens is het vrij logisch om verder te redeneren en dan trek je al snel de conclusie om niet alleen het plastic uit de zee te halen maar juist ervoor te zorgen dat er minder plastic in de zee terechtkomt.

Want het blijkt vooral plastic van gewone mensen zoals jij en ik te zijn, dat in zee drijft en dus niet van boten en industrieën afkomstig zoals ik altijd had aangenomen.

Toen kwam de omslag, ik wilde zelf minder plastic veroorzaken met mijn eigen gezin.

Recyclen: goed maar minder plastic: nog beter. Waarom?

Het werd me duidelijk dat plastic maar ongeveer 7 keer gerecycled kan worden en dan is de kwaliteit te slecht geworden om nog eens te gebruiken. Dat wist ik dus niet, ik dacht dat het oneindig gerecycled kon worden, net als glas.

Nog later kwam ik erachter dat er meer dan 200 soorten plastic zijn waarvan de meeste helemaal niet gerecycled worden. Ondanks dat wij dat braaf inzamelen. Hoe erg is dat?!

Zo had ik er ook nog nooit over nagedacht dat het recycleproces op zichzelf ook weer energie kost. Erg jammer natuurlijk maar voor mij nog meer redenen om minder plastic in huis te willen halen.

 

Maar hoe zou ik dat eigenlijk gaan doen, want zowat alles zit in plastic?

Ik kwam terecht bij Bea Johnson. Zij is al jaren bezig om zoveel mogelijk zonder afval te leven met haar gezin.

En zij is ook nog eens een heel normaal iemand zonder geitenwollen sokken maar met pumps, een fulltime job en 2 kinderen.

Inmiddels heeft ze een boek geschreven (Zero waste home) en geeft ze over de hele wereld lezingen over haar levensstijl. Heel gaaf natuurlijk! En dan Lauren Singer, een student in New York, ook met een klein beetje afval maar een indrukwekkende website en inmiddels een webshop en winkel. 

 

Het idee en de levensstijl spraken me zelfs zo erg aan dat ik mijn goede baan als gz-psycholoog opzegde.

Ik wilde me helemaal op de zero waste gedachte kunnen richten en heb ik van het idee van de broodzakken (die Bea en Lauren ook gebruiken) een bedrijf gemaakt zodat veel meer mensen er gebruik van kunnen maken en niet de zoektocht hoeven hebben die ik gehad heb. 

UPDATE 2022: inmiddels is Bag-again een webshop met ruim 400 zero waste artikelen. Die je zeker niet allemaal ‘nodig’ hebt. Hoe minder, hoe beter eigenlijk. Maar ik weet uit eigen ervaring dat het soms even duurt voor je met minder spullen kan. In deze overgangsperiode kun je gebruik maken van ons aanbod. Later zul je merken dat je steeds meer los gaat laten en steeds minder wilt kopen. We zoeken de merken en producten zo uit dat ze voldoen aan één of meer van de volgende eisen:

  • goede kwaliteit
  • lokaal
  • europees
  • fairtrade
  • biologisch
  • verpakkingsvrij of arm,
  • plasticvrij
  • circulair
  • handgemaakt
  • gecertificeerd 

Zo, nu weet je hoe het zit met de broodzak, Bag-again en hoe het allemaal begon. Nu jij nog!

Leave a reply

Shopping cart

0

Geen producten in de winkelwagen.

I.v.m. drukte bij het magazijn en bij PostNL kan het zijn dat je bestelling er iets langer over doet om afgeleverd te worden.
+