info@bag-again.nl
Zero Waste Shop - Voor 22 uur besteld, dezelfde dag plasticvrij verzonden * >50 euro gratis verzonden binnen Nederland

De zin en onzin van drinkpakjes

De zin en onzin van drinkpakjes

Thumbnail in
Drinkpakjes vermijden op basisschool Blog Bag-again zero waste webshop

De zin en onzin van drinkpakjes

Pas deed mijn kind een observatie: zij was de enige in de klas die geen drinkpakje bij zich had voor de ochtendpauze. Of het helemaal klopte, weet ik niet want ze zei het toen ze uit school kwam. Maar inderdaad zie ik veel pakjes klaarstaan in de klas.

Het ritueel bij onze school is dat de kinderen het drinken en koekje of stuk fruit uit hun tas halen en in de klas in een daarvoor bestemde bak zetten. Een paar dagen per week krijgen ze gesubsidieerd schoolfruit. En de andere dagen is het aan de ouders wat ze hun kind meegeven naar school. De regel is op school is: geen snoep, maar een koekje mag wel. 

Tja, dat is wel een dingetje. Mijn dochter had geen pakje drinken mee én geen per stuk ingepakt koekje met een vrolijk figuurtje erop.

 

Hoe ga ik om met de pauzeterreur op de basisschool?

Ze houden van zovéél lekkers: koekjes, nootjes, fruit. Jaren geleden ben ik gestopt met het meegeven van koekjes in stuksverpakking. We kopen gewoon een rol koekjes en ze krijgen er dan 1 of 2 mee in een bakje. Met dat bakje doen ze jaren. Het koekje is zo op. Dat scheelt een boel verpakkingsmateriaal. Nootjes zijn nu favoriet en die gaan ook in dat bakje. En als ik tijd en zin heb, bak ik zelf wat en krijgen ze dat mee, altijd favoriet, ook bij de klasgenoten. Fruit gaat los mee of in, jawel, het bakje.

Hoe doe ik dat met drinken meegeven voor de ochtendpauze?

Krijgen ze dan helemaal geen drinken? Tuurlijk wel. Maar gewoon aanmaaklimonade in een beker. Met die beker doen ze dan jaren, meestal hun hele schooltijd behalve als het een te gedateerde beker is van een stripheld die ze allang niet meer aanbidden. In de tijd dat ik de bekers kocht, was ik nog in geen velden of wegen bezig om op vermindering van mijn afval te letten, maar het leek me gewoon handig.

Toen gingen we samen uitrekenen hoeveel pakjes drinken we nou eigenlijk in ons gezin uitgespaard hebben.

Hoeveel pakjes drinken scheelt dat nou per kind op de basisschool?

Twee kinderen zijn al van de basisschool af: die hebben samen zo’n 3400 pakjes uitgespaard! De andere twee zitten samen nu denk ik op 2200 stuks, nog 1200 te gaan. On-ge-loof-lijk. Dat is toch echt de moeite waard, zeg. Als mijn vier kinderen van de basisschool af zijn, hebben ze ervoor gezorgd dat 6800 pakjes drinken niet in de afvalbak terechtkwamen. Zo had ik het zelf nog nooit bekeken!

En dan laat ik de pakjes drinken voor tussen de middag als ze overblijven nog even buiten beschouwing. Ze zijn jarenlang 2 keer per week naar de overblijf gegaan met een beker melk en niet met een pakje drinken….

Zeg nou zelf, gemakspakjes en koekjes per stuk worden ons door de reclame en de supermarkt aangepraat, eigenlijk weten we wel dat het overbodig is….

Ik daag je uit om eens uit te rekenen hoeveel pakjes je nog kan uitsparen als je overstapt op een herbruikbare beker met limo of water.

Reageer gerust hieronder en ook leuk als je wilt reageren via social media. Je kunt het bericht delen via de knoppen bovenaan!

Over limonadedruppels op gloeiende platen gesproken…

 

Leave a reply

Shopping cart

0

Geen producten in de winkelwagen.