Drinkpakjes

Drinkpakjes

Thumbnail in

broodzak illustratie

Pas deed mijn kind een observatie: dat zij de enige was in de klas die geen drinkpakje bij zich had voor de ochtendpauze. Of het helemaal klopte, weet ik niet want ze zei het toen ze uit school kwam. Maar inderdaad zie ik veel pakjes klaarstaan in de klas. Het ritueel bij onze school is dat de kinderen het drinken en koekje of stuk fruit uit hun tas halen en in de klas in een daarvoor bestemde bak zetten. Een paar dagen per week krijgen ze gesubsidieerd schoolfruit. En de andere dagen is het aan de ouders wat ze hun kind meegeven naar school. Het mag dan weer geen snoep zijn, maar wel koek.

Tja, dat is wel een dingetje. Geen pakje drinken en geen per stuk ingepakt koekje met een vrolijk figuurtje erop.

Ze houden zovéél van lekkers: koekjes, nootjes, fruit. Jaren geleden ben ik gestopt met het meegeven van koekjes in stuksverpakking. We kopen gewoon een rol koekjes en ze krijgen er dan 1 of 2 mee in een bakje. Met dat bakje doen ze jaren. Het koekje is zo op. Dat scheelt een boel verpakkingsmateriaal. Nootjes zijn nu favoriet en die gaan ook in dat bakje. En als ik tijd en zin heb, bak ik zelf wat en krijgen ze dat mee, altijd favoriet, ook bij de klasgenoten. Fruit gaat los mee of in, jawel, het bakje.

Krijgen ze dan helemaal geen drinken? Tuurlijk wel. Maar gewoon aanmaaklimonade in een beker. Met die beker doen ze dan jaren, meestal hun hele schooltijd behalve als het een te gedateerde beker is van een stripheld die ze allang niet  meer aanbidden. In de tijd dat ik de bekers kocht, was ik nog in geen velden of wegen bezig om op vermindering van mijn afval te letten, maar het leek me gewoon handig.

Toen gingen we samen uitrekenen hoeveel pakjes drinken we nou eigenlijk in ons gezin uitgespaard hebben.

Twee zijn er al van de basisschool af: die hebben samen zo’n 3400 pakjes uitgespaard! De andere twee zitten samen nu denk ik op 2200 stuks, nog 1200 te gaan. On-ge-loof-lijk. Dat is toch echt de moeite waard, zeg. Zo had ik het zelf nog nooit bekeken!

En dan laat ik de pakjes drinken voor tussen de middag als ze overblijven nog even buiten beschouwing. Ze zijn jarenlang 2 keer per week naar de overblijf gegaan met een beker melk en niet met een pakje drinken….

Zeg nou zelf, gemakspakjes en koekjes per stuk worden ons door de reclame en de supermarkt aangepraat, eigenlijk weten we wel dat het overbodig is….

Ik daag je uit om eens uit te rekenen hoeveel pakjes je nog kan uitsparen als je overstapt op een beker met limo.

Reageer gerust hieronder en ook leuk als je wilt reageren via social media. Je kunt het bericht delen via de knoppen bovenaan!

Over limonadedruppels op gloeiende platen gesproken….

Enjoy winter!

 

bag-again minder pakjes drinken

Leave a reply

Shopping cart

0

Geen producten in je winkelmand.

Voor 22 uur besteld, dezelfde dag verzonden * Plasticvrij verzonden middels Fietskoeriers en PostNL * >50 euro Gratis verzending * Breed zero waste en circulair assortiment * Fairtrade - Bio - Lokaal - Handmade - Kwaliteit * Sinds 2015
+