Zero waste op vakantie

Zero waste op vakantie

Thumbnail in

broodzak illustratieDit jaar ga ik het proberen. Nog geen enkele vakantie heb ik er echt goed op gelet. Omdat je in een andere omgeving bent en totaal uit je normale ritme, lijkt het wel of alles wat je thuis inmiddels normaal vindt, op vakantie opeens ingewikkeld is. Bakjes mee, zakjes mee, flesjes mee, tja vorig jaar was ik de helft vergeten mee te nemen. Ook voor het veranderen van vakantiegewoontes is dus wel effe wat nodig (over het veranderen van gewoonten heb ik eerder een blog geschreven https://www.bag-again.nl/a-new-habit-isnt-easy/)

 

Ik heb mezelf voorgenomen het niet te ver door te voeren maar wel bewust om te gaan met boodschappen doen. We gaan eens zien hoe gemakkelijk we in Spanje verpakkingsvrij boodschappen kunnen vinden. Dat vergt wel wat voorbereiding. En daar ben ik nu mee bezig. Kijk je mee?

 

Wat hebben we nodig:

Boodschappen: Een broodzak, netzakjes voor groente en fruit, bakjes. En een makkelijk mee te nemen tas.

Onderweg: flesjes, bakjes en bekers. Verder hebben we al onze eigen borden en bestek bij ons, want: kamperen. De bee’s wrap neem ik niet mee, want ik denk dat de bijenwas door de hitte te plakkerig zal worden. Een zakmes en plankje voor makkelijk een broodje snijden, smeren en fruit schoonmaken. Een vochtig microvezeldoekje voor een snoetenpoets.

Verzorging: Douchegel neem ik alleen voor mezelf in de vorm van een vast stuk zeep mee, de kinderen letten minder goed op of de zeep in een plens water ligt in hun zeepbakje. En het is toch een beetje jammer als de zeep na 3 dagen door de nattigheid is opgelost. Bovendien hebben we nog geen idee of de douches een beetje praktisch zijn ingedeeld en of je je zeep een beetje uit de druppels kan houden. Douchen op de camping blijft altijd een leuke uitdaging. Voor nu is vloeibare douchegel voor hen toch net even wat makkelijker. En hoe leuk is het trouwens om in Spanje een echte Spaanse douchegel uit te zoeken. Deo gaan we wel proberen zo zero waste mogelijk mee te nemen van huis. Sinds een tijdje gebruiken we in de zomer bakingsoda met een paar druppels etherische olie naar keuze erdoor. De gebruikers in ons huis zijn erg tevreden. De voordelen zijn helder: een kleinere (herbruikbare) verpakking dus minder ruimte-opslokkend in de toilettas en geen eenmalige verpakking. De zelfgemaakte tandpasta met kokosolie laat ik thuis want met temperaturen van boven de 30 graden, wordt dat te vloeibaar. In plaats daarvan een normaal formaat tandpastatube en geen miniverpakking zodat we geen 6 miniverpakkingen weg hoeven te gooien tijdens of na de vakantie.

Het voordeel van eenvoudig kamperen is, dat je iedere dag koopt wat je nodig hebt, dus ook minder hoeft te bewaren of goed te houden. En dat zou er nog weleens voor kunnen zorgen dat het niet eens zo ingewikkeld is om zero waste vakantie te vieren.

Ik ben zo benieuwd wat onze ervaringen zijn en of we in de vakantie onze gewoontes van thuis een beetje door kunnen zetten. Wat tegen valt en wat meevalt. Wat teveel gedoe is en wat prima te doen is. Wat ik een volgende vakantie anders ga doen en wat ik ga vasthouden. We gaan het zien. In ieder geval gaan we lekker genieten!

Fijne vakantie allemaal!

zero waste, vakantie, bag-again

 

Leave a reply

Shopping cart

0

Geen producten in de winkelwagen.

Er is net een grote update van de website geweest, ervaar je problemen op de site, mail me even op inge@bag-again.nl
+