info@bag-again.nl
Zero Waste Shop - Voor 22 uur besteld, dezelfde dag plasticvrij verzonden * >50 euro gratis verzonden binnen Nederland

Bokashi maken, waar let je op?

Bokashi maken, waar let je op?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat er wel en niet in de Bokashi compostemmer mag. 

Je kunt bijna al het organische afval kwijt in de Bokashi compost emmer Het is raadzaam grotere stukken voedsel in kleinere stukjes te snijden, omdat dit zorgt voor een effectiever fermentatieproces.

Geschikt zijn:

  • groenten- en fruitafval
  • resten van gekookt voedsel
  • kaas en yoghurt
  • schillen van citrus en bananen
  • gekookt en rauw vlees
  • eierschalen
  • botjes, graten, etc.
  • brood
  • thee en koffiedik
  • bloemen resten (of verwelkte bloemen)
  • kleinere hoeveelheden papier in snippers.

NIET geschikt zijn:

  • azijn
  • vruchtensap
  • melk
  • olie
  • water
  • grote botten
  • as
  • dierlijke uitwerpselen

Hoe begin je met Bokashi?

Je begint met 20 gram Bokashi starter, dan het eerste laagje organisch afval. Op elk laagje organisch afval strooi je weer een beetje starter uit. Het is belangrijk om de voedselresten goed aan te drukken. Alle benodigdheden worden meegeleverd met de Bokashi compost emmer.

Er zit een kraantje, waarom?

In de Bokashi compostemmer zal een bepaalde hoeveelheid compostthee op de bodem van de emmer ontstaan. Deze gefermenteerde vloeistof is een rijke mix van micro-organismen en voedingsstoffen (vitamines, mineralen, etc). Onderaan de emmer is een kraantje voorzien voor het aftappen van fermentatiesap.

De compostthee tap je 2 keer per week af. Dit gebruik je bijvoorbeeld om afvoeren schoon te houden. Verdund is het een goede voedingsstof voor planten. Ideaal voor je urban jungle dus!

Wat te doen als je Bokashi compostemmer vol is?

Als je emmer 90% vol is, strooi je een dubbele dosis starter erop (40 gram dus). En schrijf je de datum op een papiertje. Nu moet de Bokashi 2 weken rusten. Wel tap je ondertussen de compostthee af. Het deksel blijft erop en je zult geen geur krijgen.

Daarna is de Bokashi klaar om ingegraven te worden. Een klein laagje aarde erover heen en het fermentatieproces gaat in de grond door. De tuindiertjes doen de rest van de vertering van de grond.

Bloemen en planten plaats je liefst net naast de Bokashi. Maar erop kan ook nadat je 2 weken heb gewacht. Je zult zien dat ze profiteren van gezonde grond vol mineralen en voeding.

Wat doe je in die 2 weken met je GFT afval? Daarvoor is het handig om een tweede Bokashi emmer te hebben. Dan kun je meteen door naar de tweede. Mocht je dat niet hebben, dan kun je het gewoon in je GFT bak doen en na 2 weken weer beginnen met je Bokashi.

Hier koop je je enkele Bokashi compost emmer.

En hier koop je je dubbele Bokashi compostemmer.

De grotere Bokashi essential vind je hier. 

Een basic voordelige variant Bokashi compostemmer vind je hier. 

Leave a reply

Shopping cart

0

Geen producten in de winkelwagen.