Hoeveel helpt dat nou echt, zo’n katoenen broodzak?

Hoeveel helpt dat nou echt, zo’n katoenen broodzak?

Thumbnail in

illustratieTja, dat is een interessante en belangrijke vraag.

Andere opmerkingen die vaak gemaakt worden ‘de industrie moet veranderen’. ‘De overheid moet nou eens paal en perk stellen’. ‘Je kunt beter je auto verkopen’. ‘Ga gewoon niet meer met het vliegtuig op vakantie’. ‘Die paar broodzakjes van mij, dat maakt toch niet uit’. En de reactie die het vaakst voorkomt, ‘het plastic wordt toch gerecycled, en dat is toch ook prima’.

Ja en natuurlijk kloppen deze reacties ook. Geen auto meer rijden, nooit meer vliegen, dat zou enorm veel helpen. Ga je dat ook doen dan? Dat de overheid wat moet doen: jazeker. Dat de industrie moet veranderen: ook.  Recylen: hartstikke goed.

Maar wat nou als ik je vertel, dat recyclen nog niet zo gemakkelijk gaat als wij denken. Er zijn nl. heel veel verschillende soorten plastic die niet allemaal samen kunnen om gerecycled te worden tot een volwaardig product. Bijv. als er bioplastic tussen gewoon aardolie-plastic zit, dan wordt het bioplastic er eerst uit gehaald want dat haalt de kwaliteit van het aardolie-plastic onderuit. Wat er met dat bioplastic gebeurt, geen idee. Soms wordt het verbrandt, soms onder heel speciale omstandigheden gerecycled. Maar dit staat nog in de kinderschoenen.

Aardolie-plastic?? Ja het meeste plastic wordt van aardolie gemaakt. Aardolie is natuurlijk niet eindeloos beschikbaar…..volgens de statistieken als we zo doorgaan nog maar 50 jaar. Wat zeg je? Ja, nog maar 50 jaar.

En wist je dat er bij gerecycled plastic altijd nog nieuw plastic (lees: aardolie) toegevoegd moet worden om het tot een volwaardig product te maken.

En dat je plastic maar een aantal keer (ongeveer 7 keer) kan recyclen en dan is de kwaliteit te laag geworden om nog te kunnen gebruiken.

Maar anderzijds: recylen is beter dan alleen nieuwe grondstoffen gebruiken. Dus laten we alsjeblieft blijven recyclen. Kennen jullie deze al?

 

En waar in dit rijtje staan de broodzakken van bag-again? Juist: bovenaan, bij reduce! Afval verminderen zet meer zoden aan de dijk dan hergebruiken, recyclen of afval verbranden.

Dus ja, hoeveel helpt dat nou eigenlijk, zo’n broodzak…..toch wel wat 🙂

Hoeveel plastic broodzakken heb jij al verminderd dan? Nou, ik schat bijna 400! En met de broodzakken die ik verkocht heb, zijn dat er inmiddels al duizenden! Chapeau!

blogfoto1

 

Als je dit een interessante blog vond, zou ik het leuk vinden als je hem deelt via social media met de knop boven het artikel. Dank je wel! 🙂

Leave a reply

Shopping cart

0

Geen producten in de winkelwagen.

Er is net een grote update van de website geweest, ervaar je problemen op de site, mail me even op inge@bag-again.nl
+