info@bag-again.nl
Zero Waste Shop - Voor 22 uur besteld, dezelfde dag plasticvrij verzonden * >50 euro gratis verzonden binnen Nederland

Is Bokashi hetzelfde als compost?

Is Bokashi hetzelfde als compost?

Bokashi is het Japanse woord voor “goed gefermenteerd organisch materiaal”. En NEE: Bokashi is NIET hetzelfde als compost.

Compost ontstaat vanuit een rottingsproces. Compost is als het ware het eindproduct na het rottingsproces. Bokashi is gefermenteerd materiaal waar je de kleiner gesneden stukken nog ziet op het moment dat je het ingraaft. Wormen en andere bodemdiertjes verwerken de resten verder en zorgen zo voor een zeer vruchtbare en gezonde grond.

Je maakt eigenlijk je eigen GFT kringloop, hoe leuk is dat?

 

Verschillen Bokashi en compost

  • In tegenstelling tot compostering geeft Bokashi nagenoeg geen CO2 uitstoot. Door al het organisch afval te fermenteren, creëer je de optimale voeding voor het bodemleven.

Eenmaal gefermenteerd, begraaf je het in plantenbakken, tuin, moestuin en de bodem wordt enorm verrijkt. Het fermentatieproces ontstaat door de effectieve micro organismen in de Bokashi starter. Deze starter ziet eruit als een soort bruin poeder. Dit strooi je over iedere laag GFT afval.

  • Voor het maken van compost, waarvoor je een composthoop of compostvat nodig hebt heb je behoorlijk wat ruimte nodig. Een Bokashi compost emmer kun je in je keuken of op je balkon toepassen. Bokashi is dan ook zeer geschikt voor klein behuisden. Het nadeel voor bijv. bewoners van een flat is dat je natuurlijk wel een plek nodig hebt om de Bokashi in te graven. Daar zul je naar op zoek moeten als je het niet meer kwijt kunt in plantenbakken.
  • Daarnaast gaat compost vaak stinken omdat het een natuurlijk rottingsproces is. Bokashi stinkt niet en trekt geen ongedierte aan.
  • Het voordeel van Bokashi ten opzichte van composteren is dat je in de Bokashi compostemmer meer soorten resten kwijt kunt, zoals citrusschillen, resten van gekookt voedsel en vlees en vis, zuivel.

Bokashi staat dan ook bekend als de meest efficiënte en duurzame wijze om organisch restmateriaal terug te geven aan de bodem. Sluit de kringloop zelf!

Een Bokashi compost emmer vind je in de webshop.

 

Klik hier om de Bokashi compostemmers in de webshop te bekijken.

Bokashi compostemmer wit Bag-again zero waste webshop
Bokashi Organko 2

Leave a reply

Shopping cart

0

Geen producten in de winkelwagen.

I.v.m. drukte bij het magazijn en bij PostNL kan het zijn dat je bestelling er iets langer over doet om afgeleverd te worden.
+